maandag 9 juli 2012

Quilt voor Rosalind

Nog meer naaiwerk de laatste tijd. Mijn buurvrouw Rosalind is behalve fysiotherapeut ook een excellent orthomanueel therapeut en weet mijn hypermobiele werveltjes altijd met zachte hand weer goed recht op elkaar te stapelen. In de afgelopen jaren heb ik verschillende quiltjes gemaakt die ze in haar praktijk kan gebruiken om een cliënt warm te houden. De eerste heette "Schots en scheef" en daar heb ik geen foto meer van. De tweede was een rozenquiltje.
Vorig jaar vroeg Rosalind om een sterrenquiltje. Omdat ze ook van poezen houdt en ik nog wat grappige poezenstof had liggen leek het me wel leuk om een combinatie te maken. Op internet vond ik aanwijzingen om speelse sterretjes te maken: Wonky stars .
Het maken van de sterrenblokjes ging vlot en Rosalind vond ze leuk. Gelukkig maar. Toen ik er een aantal klaar had, liep ik vast: hoe nu verder? De blokjes hebben toen een jaar in de kast gelegen. Dit voorjaar, toen de White tree of Gondorquilt klaar was, vond ik dat ik de sterrenquilt ook maar eens af moest gaan maken.
Uiteindelijk is het een heel simpele lay-out geworden, met gewoon smalle sashings tussen de blokken. Door de heldere kleuren doorbreken ze de donkere achtergrond. De rand om de quilt heen is heel simpel gehouden in effen donkerblauw met free-motion gequilte stervormen. Al met al best een grappig quiltje.

zaterdag 23 juni 2012

Robin Hood

In mijn familie is een groeiend aantal mensen dat het leuk vindt om naar Middeleeuwse festivals te gaan. Voor Anne heb ik in voorgaande jaren al zo nu en dan een outfit gemaakt en voor mezelf heb ik vorig jaar een lange jurk gemaakt. Dit jaar was het gezin van Thomas en Stephanie aan de beurt. Omdat Castle Fest het dit jaar niet wordt vanwege onze vakanties, zou het Elf Fantasy worden in april. Dat betekende voor mij weinig tijd om alles klaar te krijgen, maar het is gelukt. De kleding voor de kinderen en Thomas was niet zo moeilijk: een tuniek en een kaproen (hood) geven al snel een middeleeuwse indruk. Ik heb wat gevarieerd met verschillende zomen aan de kaproens. Als stoffen gebruikte ik lappen etalageflanel die ik verfde en andere etalagestof die ik nog had liggen. De mannenkaproen is van imitatieleer, geinspireerd door de kaproen van Ridley Scott in de Robin Hoodfilm. Verder leren riemen om de tunieken. Voor Sophie maakte ik nog een extra capeje. Gelukkig was alles ruim genoeg om er warme truien onder te dragen, want het was een koude en natte dag. Voor Stephanie vond ik het lastiger om te bedenken wat te maken, maar gelukkig kwam zij zelf al met een inspirerend voorbeeld: Susan's archery dress uit de eerste Narniafilm. De 6 meter linnen/katoen die ik op internet vond (de Stoffenkraam) had een prachtige kleur groen. Het patroon dat als basis diende kwam uit Burda no. 1 uit 2007, model nr. 127. Het hoefde maar weinig aangepast te worden: de mouw moest lang en aansluitend worden en aan de uiteinden wijder uitlopen. Omdat er een golvende lijn over de hand loopt en er borduursel op zit, moest daar een beleg achter komen. Aan het middenvoorpand heb ik een split ingeknipt en er een beleg tegenaan gezet. De sluiting van Susan's archery dress is prachtig: met een geregen veter en een gevouwen beleg, maar dat zag ik technisch niet zitten. Er is dus gewoon een rits in gekomen. Ook de spleten met inzetstukken aan de mouwen waren met te gecompliceerd en zijn dus vervallen. Het borduurwerk heb ik met de machine gedaan. Kon ik m'n siersteekjes ook eens gebruiken! De rok van de jurk is heel wijd en zwierig. Gelukkig paste de jurk perfect en staat hij Stephanie prachtig. We hadden ondanks de regenbuien en de kou een geweldig leuke dag, met boogschieten, jongleren, touwslaan en Kendo. ------------------------------------------------------------------------------------- In my family we like to visit medieaeval festivals. Last spring I made an outfit for every member of my sons family. For the children and Thomas tunics and hoods and for my daughter in law I was inspired by Susan's archery dress from the first Narnia movie.Although it was a very cold and wet day at Elf fantasy fair, we had a wonderful time together.

dinsdag 12 juni 2012

The white tree of Gondor

In de gang van ons grote vakantiehuis Rivendell in Monschau (Duitsland) hangt sinds kort dit wandkleed: Liefhebbers van de boeken van Tolkien herkennen deze boom misschien als The white tree of Gondor. De Witte Boom met de zeven sterren is het symbool van Gondor. Gondor is een koninkrijk in Midden-aarde. Ik vond een tekening van de Witte Boom die met aansprak en heb het plaatje gebruikt als basis voor een ontwerp voor een quilt. kijk hier voor het oorspronkelijke plaatje De stof voor de achtergrond is een katoentje met batikachtige print en borduursel dat ik bij Jan Sikkes kocht. Ook de witte stof voor de boom komt daar vandaan. Dat is een mix van katoen met iets synthetisch en een glanzend witte opdruk. De sterretjes zijn sterapplicaties die je kant en klaar kunt kopen. Het was dus eigenlijk weinig werk om de quilt te maken. Het boommotief zijn omlijnd met twee rijen stiksel. De rest van de achtergrond is ingevuld met free motion quilting. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In the hallway of our holiday home Rivendell in Monschau (Germany) hangs this quilt I recently finished. Tolkien lovers probably recognize the White Tree of Gondor. Gondor being one of the kingdoms of Middle-Earth. I found a drawing of the tree here I used this drawing for designing this quilt. The background fabric is one piece of readily printed and embroided cotton that I bought at a Jan Sikkes store. The white fabric was bought there as well. The stars are ready made applications, so making this quilt was not a lot of work. I outlined the tree motive and free motion quilted the rest of the background.

zaterdag 2 juni 2012

Vachtvilten

Anne en ik hadden een echte moeder-dochteractiviteit: een dagje vachtvilten. We deden dat bij de Viltwerkplaats van Jannetje in Gieten. Jannetje had net 45 versgeschoren vachten van Drentse Heideschapen opgehaald, dus er was keus genoeg. Anne ging voor een zo wit mogelijke vacht om op haar nieuwe blauwe bank te leggen. Ik wilde vooral een grote vacht met veel lokken. Voor de achterkant gebruikten we een dunne laag vlies van bergschaap. Dat gaat een stuk sneller dan wanneer je de hele achterkant vol moet leggen met plukjes. Slim bedacht! Het was flink doorwerken, maar we werden voorzien van versgebakken appeltaart, prima sandwiches en waren in goed gezelschap van Marieke, Katja, Carla en Esther.
Dit is de vacht die Anne maakte: prachtig stralend wit en je ziet de vorm van het dier er nog in:
En dit is de vacht waar ik heel tevreden mee naar huis ging.

woensdag 23 mei 2012

Werken met de Ryelandwol

Inmiddels heb ik alle Ryelandwol gewassen en gedroogd. De volgende stap is het los kammen van de lokken omdat ze bij het wassen toch wel was in elkaar zijn gaan zitten. Dat komt doordat het zulke fijne wol is. Vervolgens kaard ik de lokken. Dat hoeft niet per se. Je kunt ook de lokken één voor één spinnen, maar ik vind het wel prettig om vanuit gekaarde batjes te spinnen. Ik ben begonnen met spinnen op mijn Schacht Ladybug spinnewiel en toen ik een flink eind had, heb ik een klein deel gebruikt om een stukje mee te breien. Je kunt duidelijk zien dat er teveel twist in de draad zit om deze als singles te gebruiken. Bij het twijnen tot een tweedraads garen verdwijnt dat teveel aan twist wel weer en het resultaat is een tweedraads garen dat goed in balans is. Op de foto zie je al deze fasen: gewassen lokken, gekamde lok, gekaarde bat, gesponnen enkeldraadje op een bolletje, gebreid lapje van enkeldraads garen en het tweedraads garen. Het garen voelt zacht en veerkrachtig. Ik zal nog heel wat moeten spinnen voordat het genoeg is voor een trui of een vest!
It took some time, but I have spun some of the Ryelandwool. The shows: washed locks, combed lock, carded bat, spun singles in a small cake , knit singles, 2-ply yarn. I’ve spun and twined the wool on my Schacht Ladybug and I really liked spinning it. It was easy spinning the 6 to 8 cm long fibers. I spun with a short backward draw as I ususally do (I am not a very technical, nor intentional spinner). The singles are slightly overspun as you may clearly see in the small piece of knitting. The 2-ply came out nicely balanced. It is about a fingering weight. I think I will prepare the rest of the fiber the same way: combing the washed locks and carding them, although there is a considerable loss of fibers that way. I guess I will end up with about 1000 grams of fiber and I intend to make a pullover or cardigan for myself of it.

donderdag 10 mei 2012

Ryeland wol

Rye en Romney zijn bij ons komen wonen vanwege de wol die ik graag wil gaan verwerken. Romney is een longwool ras en de Ryeland wordt soms vergeleken met de Merino. Vorig weekend was het zo ver en kwam Paul, de schaapscheerder langs om de meiden van hun warme jassen te ontdoen. Niet dat het buiten al zo warm was, maar het zou wel droog blijven, dus Paul vond dat het wel kon. De drie dames Ouessant waren het eerst aan de beurt. Zij hebben echt ongelooflijk kleine vachtjes, vergeleken bij de andere twee. Hun vacht bestaat voor een deel uit dekharen. Als je die erin laat zitten wordt je wol prikkelig en dat is niet fijn. Ik zal de haren eruit moeten kammen en dan blijft er wel heel fijne wol over, hoewel de lokken maar kort zijn.
Hier zie je hoe Rye geschoren wordt en hieronder zie je haar vacht op de tuintafel uitgespreid liggen om gesorteerd te worden.
De vieze lokken worden weggegooid en de rest sorteer ik op kwaliteit. om het dan vervolgens te wassen. Ik heb bij wijze van experiment een deel van deze wol in de machine gespoeld, maar daar bleek het jammer genoeg toch niet zo goed tegen te kunnen: veel lokken waren toch aardig vervilt. Door ze met een hondenkam uit te kammen wordt het wel weer bruikbaar, maar dat is een hoop werk. Op devolgende foto zie je op de bovenste rij wat ongeassen wol van prachtige kwaliteit, op de onderste rij zie je hoe het eruit ziet wanneer het gewassen is. Deze lokken had ik op de hand gewassen in waszakjes, zodat ze niet zijn vervilt.
De volgende stap is het kaarden. Eerst kam ik de puntjes van de lokken open met een hondenkam of -borstel en dan gaan de plukken door de kaardemolen. Daarna ziet het er zo uit als op de volgende foto: als een zachte wolk engelenhaar en kan er gesponnen worden.De wol is van heel fijne kwaliteit. Volgende week zal ik ermee beginnen.

vrijdag 20 april 2012

Lammetjes in de wei

We hebben een paar spannende dagen achter de rug. Een tijdje geleden had ik 4 Ouessantschaapjes verkocht om zodoende ruimte te maken voor een paar schapen met mooie of bijzondere wol. Ik dacht in de richting van Shetlandschapen, maar degene waarvan ik wist dat zij Shetlanders had, heeft ze niet meer. Een beetje speuren op internet bracht me bij iemand die een Ryeland en een Romneyschaap aanbod en nog vlak in de buurt ook!Deze rassen produceren de prachtigste kwaliteit wol: zeer geschikt voor spinnen en breien! Zaterdag hebben we de twee dames opgehaald. Tot onze grote verrassing lagen er maandagmiddag 3 lammetjes in de wei, van de Ryeland ooi. Het vroeg even wat improvisatietalent om alles op orde te krijgen en een plekje apart te creëren. Er was weer nachtvorst aangekondigd, dus in het weiland laten leek ons geen optie.
Hoewel de kleintje het goed leken te doen, leek Moeder Schaap ons niet fit en haalden we de dierenarts er even bij. Ze bleek een uierontsteking te hebben en kreeg meteen een pijnstiller en antibiotica. De volgende dag zag ze er al fleuriger uit en ging ze ook weer wat eten. Na de derde nacht vonden we een van de lammetjes dood. Er was niets aan hem te zien over een mogelijke oorzaak: hij zag er goed en gaaf uit. Misschien is moeder per ongeluk bovenop hem gaan liggen? We hebben hem begraven. De andere twee lammetjes ontwikkelden zich goed en omdat het gistermiddag lekker weer was mochten ze bij de andere schapen in de wei. Daar konden ze kennismaken met de tantes Ouessant en Romney.
De Ouessantjes vinden het allemaal maar heel spannend en houden zich voorlopig nog afzijdig. Je kunt goed merken dat Ryeland en Romney elkaar al kenden; zij trekken voortdurend samen op. Het begint nu allemaal heel leuk te worden. De zorgen van de eerste dagen zijn een beetje over omdat het goed lijkt te gaan.
Last week we bought a Romney ewe and a Ryeland ewe to keep our three Ouessant sheep company. To our surprise on Monday we found three little lambs in the meadow to rams and one ewe. After a few days, one of the lambs didn't make it through the night and sadly we had to bury him. The two remaining lambs do very well and yesterday we let them join the other sheep. All looks very well now and we are curious if and when the Romney ewe will give birth.

woensdag 11 april 2012

Annis shawl in poppenformaat

De Annis shawl is een leuke, halvemaanvormige shawl, ontworpen door Susanna IC waarvan het patroon te vinden is op www.knitty.com. De shawl begint met de kantrand en krijgt haar vorm door het breien van verkorte toeren in het gedeelte dat in tricotsteek wordt gebreid. De vrouwen van één van mijn spingroepen hadden twee Annis shawltjes van mij gezien en wilden haar ook graag zelf leren breien. Het patroon is in het Engels geschreven, wat voor sommigen lastig te lezen is. Daarom heb ik het patroon vertaald in het Nederlands. Ook hadden sommige vrouwen nog geen ervaring met het breien van kant en wilden ze graag instructie. Het leek me handig om op een spinochtend samen een mini Annis shawltje te breien. Zo konden we de technieken oefenen en toch ook echt iets maken. Iedereen heeft zo'n poppenshawltje opgezet en heeft een aantal toeren kunnen doen. Het voorbeeld is gebreid van zelfgesponnen wol van een Bleu du Maine schaap. Verder heb ik de vrouwen laten zien hoe je handig kraaltjes op een steek zet met behulp van een fijn haaknaaldje en heb ik laten zien hoe je een nupp kunt breien door een haaknaald te gebruiken.
The Annis shawl is a crescent shaped shawlette, designed by Susanna IC. The pattern can be found on www.knitty.com The shawl starts with knitting the lace border and gets her shape by knitting a clever set of short rows.The ladies of one of my spinning groups wanted to learn knitting this shawl but reading the instructions in English appeared to be a problem. That's why I translated the pattern into the Dutch language. For practising the techniques of knitting lace I decided to let the ladies knit a dolls shawl. Annis shawl op poppenformaat. Opzetten: 75 steken Brei volgens het schema , de patroonherhaling wordt 5 x gedaan en er is een punt links en rechts. Aan het einde van de chart heb je 49 steken. Verkorte toeren: 1: brei 30 steken recht en keer het werk, 2: eerste steek afhalen en brei 10 steken averecht en keer het werk, 3: 1e st. afhalen, brei 9 st. recht, ssk, brei 3 st. recht en keer, 4: 1e st afhalen, brei 12 st. av., p2tog, brei 3 st. averecht en keer, 5: 1e st. afhalen, brei tot 1 steek voor eht keerpunt, ssk, brei 3 st recht en keer, 6: 1e st. afhalen, brei tot 1 steek voor het keerpunt, p2tog, brei 3 st averecht en keer. Herhaal toer 5 en 6 tot er geen steken meer over zijn aan de zijkanten. Afkanten: [achterkant]: [brei 2 steken averecht samen, haal de gebreide steek terug van de rechternaald naar de linkernaald], herhaal dit tot alle steken zijn afgekant. Afwerking: draadjes afhechten. Spoel het breiwerk, knijp het voorzichtig uit en span het op tot het de gegeven afmetingen heeft. Begin met het vastspelden van de uiteinden aan de lange kant, dan de middelste punt, dan de tussenliggende punten Laat het breiwerk volledig drogen alvorens de spelden te verwijderen. Belangstelling voor de Nederlandse vertaling van de Annis shawl: stuur me een berichtje via mail of Ravelry. Mijn Ravelrynaam is Soksia.

zondag 18 maart 2012

Lentesokken

De lente zit in de lucht en dan wordt het tijd voor lente sokken. Het patroon voor deze sokken vond ik hier op Ravelry en ik heb het aangepast voor de breimachine. Het ontwerp is van Friederike Erbslein. Het blijft voor mij een uitdaging om op een machine zonder voorbed een goed passende sok te maken waarbij zo zo min mogelijk hoeft te naaien. Dankzij google zijn er verschillende manieren te vinden waarop je zoiets kunt doen. Deze lentesokken zijn wel goed gelukt vind ik zelf. Ik heb kraaltjes toegevoegd aan het bloemetjes motief en dat geeft ze net wat extra's. Toch wordt het nu wel eens tijd dat ik ga leren om met het Brother voorbed te werken. Dan kan ik gewoon een rondgebreide sok maken.
Pattern mods for knitting on a flatbed knitting machine Brother 892, picking up sole stitches as you go. CO 68 st on WY, T5,knit 1 row. Change to MC (blue) knit 14 rows. Next row: slip one st to adjacent ndl , move back free ndls in non-working position, knit one row. Bring non-working ndls back in working pos. and knit 14 rows. Remove WY and pick up cast on st. on working ndls for picot edging. T6: knit 4 rows of blue. Start punchcard pattern and keep track of changing colours at the right time. I added beads at the heart of every flower using a small crochet ndl.: take st. off the machine, insert crochet ndl through bead, draft st. through bead, hang st. back on ndl. bed again. Move carriage carefully! After finishing punchcardpattern once knit 4 rows of green. I worked a lookalike heelflap heel over 34 st. Work sole and upper foot according to Heidi's all toghether socks method. Sole: RC =0, knit 60 rows and in the same time decr. 2 st. e.o.r. until 30 st. remain AND apply a hairpin at the end of every row. Toe: short rowing 10-1-1- st (hang claw weight on back of fabric) Upper foot: RC=0 * pick up first hairpinned loop and hang on 1st ndl., knit 1 row. Repeat 56 times. Row 57 and 59: incr. 2 st. and in the mean time pick up the hairpinned loops like before. Knit one row. Change to WY and knit one row. Cast off. Kitchener stitch open ends together (front leg and upper foot) and sew sideseam. Knit second sock mirrored. Soak and block.

zaterdag 18 februari 2012

Winter cold

Rhodesian Ridgebacks are an Africa dog breed.Their fur doesn't have an undercoat like for example a Golden Retriever, so they feel cold in winter when they go for just a little walk. There is no problem of course when they can run long distances for a workout. Thorin, my oldest sons dog, loves standing next to the heater and when temperatures outside dropped down to -16Ç last week, I could not stand the thought of poor Thorin shivering in the cold outside. So I went looking for a pattern to make a dog coat and I found one here
It only needed a few modifications and appeared to be a quick fix. It took me about an hour to make a simple test coat from a piece of brown fleece, some velcro and a reflecting band. Piece-o-cake! The fleece coat was delivered and Thorin even wanted to sleep in it.
Quite a success so far, so I made him a raincoat out of a piece of sturdy nylon, lined with fleece an a warm wintercoat from a leftover of dark brown imitation lammy fur fabric (called borg in Dutch). Both seem te be quit a succes.
Rhodesian Ridgebacks zijn een hondenras van Afrikaanse oorsprong. Hun vacht heeft geen onderlaag zoals die van de Golden Retriever. 's Winters is dat best koud wanneer ze voor een ommetje naar buiten gaan. Wanneer ze even goed kunnen rennen lopen ze zich wel warm, dan is er geen probleem. Thorin, de hond van mijn oudste zoon houdt ervan om tegen een warme radiator aan te staan. Hij is best een koukleum. Toen het de vorige week zo hard begon te vriezen had ik wel met hem te doen en ben ik op zoek gegaan naar een patroon om een hondenjas te naaien. Dat vond ik hier Het patroon is heel eenvoudig en hoefde maar weinig aangepast te worden. Een stukje bruine fleecestof, wat klitteband en een stukje reflecterend band voor de veiligheid vormden al snel een proefmodel. Het bleek een succes: de hond hield de jas het liefste ook in zijn mand aan! Het was een kleine moeite om nog een regenjas voor hem te maken van stevige nylonstof (Jan Sikkes), gevoerd met een stukje fleece en een warme winterjas van een couponnetje donkerbruine borgstof (ook van Jan Sikkes).

dinsdag 14 februari 2012

Aspen leaf hat

Yarn 1: Evilla 8/3, deep purple, Dye lot 38 Purchased at astridsdutchobsessions (out of stock) Yarn: 2, handspun Ouessant from my own sheep called Madelief, natural undyed white
Notes Knit on my Brother 260 as a test for my version of the shaded aspen leaf sweater by Elizabeth Zimmermann. Funny, it looks a bit like another Elizabeth Zimmermann design: the pillbox, which I only realized afterwards. Felted the hat slightly afterwards in the wasdryer. This opens the rather course Eville wool nicely. Alas, it shrunk the hat so that it didn't fit me anymore. Well, it does fit 8 year old Sophie nicely and wears it all the time. I made a punchcard of the entire Aspen leaf pattern for the tunic and used only the first pattern repeat for this hat. Gauge 18 st x 33 rows = 10 x 10 cm on Tension 2.2 Cast on 84 st. with waste yarn on tension 2 and knit a few rows. Change to main colour and knit 13 rows. Move every other stitch to the adjacent needle and knit one row.Change tension to 2.2.Knit 13 rows. Unravel waste yarn and pick up cast on stitches for picot edge.Knit one row to bind picot edge. Carriage on left side: insert punchcard, choose KC for selecting needles and knit one row. Carriage on right side:insert contrast colour, and change tension to 3. (You might ad a small 2 row border motive here, I forgot) Knit 22 rows (complete Aspen leave motive) Knit 2 rows main colour. Knit 2 rows of small border motive. Change to tension 2. Knit 2 rows main colour. Pick up all stitches with a circular needle and handknit decreases knitting in the round: Decr. every 13th and 14th sts. knit 1 row. Decr. every 12ht and 13th sts* Knit 1 row Decr. every 11th and 12th sts. a.s.o. Matress stitch open edge. Soak the hat and dry it in the washdryer. Watch out for shrinkage and take the hat out while still moist. Shape the hat and let it dry.

donderdag 9 februari 2012

In this article my Sarah Lund look-a-like sweaters are being mentioned. A good reason to show another Sarah Lund sweater I made. This was my first one, the one I made for my daughter in law Stephanie. This was the try-out version for the motive and it appeared that it had long floats. For Thomas'Sarah Lund cardigan I made a small alteration in the motive chart.
Here are my knitting directions. The original motive is copyrighted by Gudrun&Gudrun and I had to make adjustements anyway to fit the motive in a 24 punchcard. So I made my own variation of the motive. For an improved version of the punchcardmotive look here. This is a combination of machine knit (straight parts) and handknit raglan yoke, borders and finishing. Yarn: Ístex Létt-Lopi, 10 skeins = 1090.0 yards (996.7m)of Colorway light heather grey and: Ístex Létt-Lopi, 2 skeins = 218.0 yards (199.3m)of Colorway bright blue Both purchased at Astrid's Dutch Obsessions Brother 260, Tension4 Front , back and sleeves knit flat. Then joined them for a handknit circular yoke with raglan shaped decreases. I used the instructions from the Lopi book number 27, pattern 18 Nost. Joined sleeves, front and back and decided to knit raglan shaping instead of evenly spaced decreases as usual with circular yokes. I couldn’t manage to make the decreases fit with this large motive. Designing a motive for machine knitting is not easy: this one has very long floats on the backside of the fabric. I had to sew them afterwards. I made a lining for the neckband to prevent the wool from itching.

dinsdag 31 januari 2012

Sophies Icelandic sweater

We didn't have a real winter in The Netherlands yet, so I didn't think of knitting my granddaughter a warm sweater. Apart from that I was afraid the Icelandic Lett-Lopi wool I used for her parents sweaters, would be too scratchy for her delicate skin. When her dad told me however that the doctor had said that Sophie needed to be dressed warmer, and winter was eventually starting here, I decided to knit her a real Icelandic sweater. No need for ordering Lett-Lopi as I had a lot of leftovers from my Kedja dress. The nice warm red colour would suit Sophie well. Here is how I made her sweater. I chose the Él pattern from the Istex Lopi no. 27 book. That pattern is knit in Plötulopi however, so I used the stitchcounts and directions from another pattern in that book, called firildaslo. That went beautifully. I sent off the sweater today and I really hope it will fit her and will not be too scratchy. She best wears a longsleeved t-shirt under the sweater. Now I'l have to wait for reports and pictures!