vrijdag 20 april 2012

Lammetjes in de wei

We hebben een paar spannende dagen achter de rug. Een tijdje geleden had ik 4 Ouessantschaapjes verkocht om zodoende ruimte te maken voor een paar schapen met mooie of bijzondere wol. Ik dacht in de richting van Shetlandschapen, maar degene waarvan ik wist dat zij Shetlanders had, heeft ze niet meer. Een beetje speuren op internet bracht me bij iemand die een Ryeland en een Romneyschaap aanbod en nog vlak in de buurt ook!Deze rassen produceren de prachtigste kwaliteit wol: zeer geschikt voor spinnen en breien! Zaterdag hebben we de twee dames opgehaald. Tot onze grote verrassing lagen er maandagmiddag 3 lammetjes in de wei, van de Ryeland ooi. Het vroeg even wat improvisatietalent om alles op orde te krijgen en een plekje apart te creëren. Er was weer nachtvorst aangekondigd, dus in het weiland laten leek ons geen optie.
Hoewel de kleintje het goed leken te doen, leek Moeder Schaap ons niet fit en haalden we de dierenarts er even bij. Ze bleek een uierontsteking te hebben en kreeg meteen een pijnstiller en antibiotica. De volgende dag zag ze er al fleuriger uit en ging ze ook weer wat eten. Na de derde nacht vonden we een van de lammetjes dood. Er was niets aan hem te zien over een mogelijke oorzaak: hij zag er goed en gaaf uit. Misschien is moeder per ongeluk bovenop hem gaan liggen? We hebben hem begraven. De andere twee lammetjes ontwikkelden zich goed en omdat het gistermiddag lekker weer was mochten ze bij de andere schapen in de wei. Daar konden ze kennismaken met de tantes Ouessant en Romney.
De Ouessantjes vinden het allemaal maar heel spannend en houden zich voorlopig nog afzijdig. Je kunt goed merken dat Ryeland en Romney elkaar al kenden; zij trekken voortdurend samen op. Het begint nu allemaal heel leuk te worden. De zorgen van de eerste dagen zijn een beetje over omdat het goed lijkt te gaan.
Last week we bought a Romney ewe and a Ryeland ewe to keep our three Ouessant sheep company. To our surprise on Monday we found three little lambs in the meadow to rams and one ewe. After a few days, one of the lambs didn't make it through the night and sadly we had to bury him. The two remaining lambs do very well and yesterday we let them join the other sheep. All looks very well now and we are curious if and when the Romney ewe will give birth.

1 opmerking:

 1. Beste Saskia,

  Ik ben op zoek naar een Romney schaap of een ryeland schaap voor een zorgboerderij waar ik stage loop.
  Zou u mij kunnen vertellen waar ik in België zo'n schaapjes kan aankopen?
  Ik merk dat u hier toch veel ervaring in hebt en hoop dat u mij hierbij kunt helpen.

  mvg
  Jo Vermandere

  BeantwoordenVerwijderen