donderdag 10 mei 2012

Ryeland wol

Rye en Romney zijn bij ons komen wonen vanwege de wol die ik graag wil gaan verwerken. Romney is een longwool ras en de Ryeland wordt soms vergeleken met de Merino. Vorig weekend was het zo ver en kwam Paul, de schaapscheerder langs om de meiden van hun warme jassen te ontdoen. Niet dat het buiten al zo warm was, maar het zou wel droog blijven, dus Paul vond dat het wel kon. De drie dames Ouessant waren het eerst aan de beurt. Zij hebben echt ongelooflijk kleine vachtjes, vergeleken bij de andere twee. Hun vacht bestaat voor een deel uit dekharen. Als je die erin laat zitten wordt je wol prikkelig en dat is niet fijn. Ik zal de haren eruit moeten kammen en dan blijft er wel heel fijne wol over, hoewel de lokken maar kort zijn.
Hier zie je hoe Rye geschoren wordt en hieronder zie je haar vacht op de tuintafel uitgespreid liggen om gesorteerd te worden.
De vieze lokken worden weggegooid en de rest sorteer ik op kwaliteit. om het dan vervolgens te wassen. Ik heb bij wijze van experiment een deel van deze wol in de machine gespoeld, maar daar bleek het jammer genoeg toch niet zo goed tegen te kunnen: veel lokken waren toch aardig vervilt. Door ze met een hondenkam uit te kammen wordt het wel weer bruikbaar, maar dat is een hoop werk. Op devolgende foto zie je op de bovenste rij wat ongeassen wol van prachtige kwaliteit, op de onderste rij zie je hoe het eruit ziet wanneer het gewassen is. Deze lokken had ik op de hand gewassen in waszakjes, zodat ze niet zijn vervilt.
De volgende stap is het kaarden. Eerst kam ik de puntjes van de lokken open met een hondenkam of -borstel en dan gaan de plukken door de kaardemolen. Daarna ziet het er zo uit als op de volgende foto: als een zachte wolk engelenhaar en kan er gesponnen worden.De wol is van heel fijne kwaliteit. Volgende week zal ik ermee beginnen.

1 opmerking:

  1. Wow, wat mooi!!! Ik krijg ook zin om weer te gaan kammen, kaarden en spinnen... Maar eerst nog even mijn spoelen leegmaken ;)

    BeantwoordenVerwijderen